• roald dahl'ın genesis and catastrophe adlı öyküsünde işlenmiştir.
  • idi i smotri filminde de işlenmiştir.

    buradan izlenebilir : http://www.youtube.com/watch?v=cckx0l2xix4
  • sizi de kâtil yapar.
    viyana sanat okulunda başarılı olmasını sağlayın, yeter.
  • bence kaçıralım. türkiye'ye getirelim. kasımpaşa'da bi cami avlusuna bırakalım. elbet bi alanı çıkar....

    lan!_?
  • ben böyle şeylerin tarihi değiştirmeyeceği kanaatindeyimdir genelde.

    bence darwin olmasaydı bir başkası bulacaktı mesela doğal seçilimi. newton olmasaydı da keşfedilecekti yerçekimi. einstein olmasaydı da izafiyeti birileri düşünecekti. elbette özel beyinler onlar, ama insanlığın kolektif bilinç ve kültürü özel beyinlerden daha güçlü.

    işte hitler ve şürekası da aynı şekilde olurdu bence, benzer süreçlerden geçmiş bir başka manyak yapardı onun yaptıklarını. çünkü insanoğlu olarak hata yapmadan öğrenemiyoruz birçok şeyi. kişiselin yanında toplumsal evrim de son derece işini bilir durumda, illaki o süreçleri yaşayacağız.
  • uzay-zaman sürekliliğini fena halde bozacak olan durum. öyle back to the future filmine de benzemez.

    evet, adolf hitler, yüzyıllara damga vurmuş bir diktatör. fakat bütün bu faşist diktatöryanın temellerini kendisi atmadı. sadece, iktidara gelebilecek yolları izledi ve bu hareketin başına geçti.

    misal, adolf hitler olmasaydı, erwin rommel bu hareketin başında olsaydı, şu an belki de alman faşizminin boyunduruğu altında yaşıyor olurduk. zira erwin rommel, adolf hitler'in aksine tam bir taktik dehasıydı, az sayıda kuvvetlerle çok işler yaptı.

    adolf hitler olmasaydı, joseph goebbels olurdu. bu tarz devrimler her zaman bir kişiye bağlı değildir, her daim yerine getirilecek insan bulunur. bu kişi adolf hitler oldu. adolf hitler bile çok uzun süre dayanamayacak bir isimdi, çok paranoyaktı, elli çeşit sağlık problemi vardı, buna rağmen birçok suikast girişiminden kurtulmayı becerdi.

    hatta bir suikastten de tam kıl payı kurtuldu, saçları yandı, kulak zarı patladı, buna rağmen intihar ettiği dakikaya kadar paranoyasının esiri olmaktan kurtulamadı.

    olayı biraz değiştirelim. hitler olmasaydı, sscb ile abd arasındaki soğuk savaşın sıcak çatışmaya dönme ihtimali ne kadar yükselirdi?

    belki de hitler sayesinde, 2. dünya savaşı'nın acı sonuçlarını tadan çoğu ülkeler, soğuk savaş'ın daha berbat bir dünya savaşı'na dönmesini engelledi. her ne kadar fevri olaylar olsa da sonunda sağduyu hakim güç olmayı başardı.

    demem o ki, tarihte en ufak bir şeyi bile yerinden oynattığınızda aslında ona bağlı birçok şeyi değiştirebileceğinizi farketmeniz mümkün.
  • bi sike yaramaz. bu dünya kendi egosu için, sorunlu ideolojisi için veya kişisel menfaati için gözünü kırpmadan milyonlarca insanın hayatını etkileyecek kararlar alabilecek orospu çocuklarından tonlarca çıkartır.
hesabın var mı? giriş yap